Konsep ‘Halalan Tayyiba’ dalam Pemakanan dan Implikasinya Terhadap Kesempurnaan Ibadah - Syed Abdul Rahman, Syed Mohammad Hilmi; Yusof, Muhammed; Hj. Abdullah, Luqman (Jurnal Usuluddin, 2008)
Antara tujuan utama penciptaan manusia adalah untuk beribadah dan mengabdikan diri kepada Allah S.W.T. Dalam melaksanakan tanggungjawab ini, setiap muslim amat berharap agar segala amalan yang dilaksanakan sama ada bersifat wajib atau sunat diterima sepenuhnya oleh Allah S.W.T. Untuk mencapai hasrat ini, pengambilan dan penggunaan bahan sama ada halal atau haram merupakan salah satu faktor penyumbang terpenting dalam memberi justifikasi terhadap penerimaan dan penolakan sesuatu amalan. Oleh itu, kertas kerja ini akan menjelaskan konsep ‘Halalan Tayyiba’ menurut beberapa pandangan ulama’ dan penghayatannya dalam konteks semasa. Manakala fokus tulisan ini ditumpukan kepada konsep ‘Halalan Tayyiba’ dalam pemakanan sahaja. Selain itu, implikasi halal haram daripada pengambilan tersebut terhadap kesempurnaan ibadah akan turut dibincangkan.