The Government of Khurasan Under Harun Al-Rashid (A.H. 170-193 / A.D. 786-808) - Haji Hamzah, Norhayati (Jurnal Usuluddin, 2003)
Wilayah Khurasan memainkan peranan yang amat periling sebelum dan selepas pembentukan kerajaan 'Abbasiyyah. la merupakan pusat perkembangan dakwah 'Abbasiyyah dan tempat bermulanya revolusi menentang pemerintahan Bani Umayyah. Artikel ini akan menganalisis pentadbiran Khurasan semasa pemerintahan 'Abbasiyyah di bawah khalifah Harun al-Rashid berdasarkan sumber-sumber primer. la turut membincangkan secara terperinci perlantikan gabenor-gabenor Khurasan dan polisi al-Rashid mengenainya.