On the Truthfulness of Abu Hurayrah in Narrating Hadith - Khaeruman, Badri (Jurnal Usuluddin, 2007)
Artikel ini membincangkan keotoritian Abu Hurayrah r.a. sebagai perawi Hadith mencakupi dua pandangan yang bertentangan antara satu dengan yang lain. Pandangan pertama cuba mempertikaikan keotoritian beliau dengan mengemukakan pelbagai alasan dan kritikan terhadap beliau, manakala pandangan kedua mempertahankan keotoritian dan keabsahan beliau sebagai perawi Hadith yang bertanggungjawab dan jujur dengan mengemukakan pelbagai bukti bagi menyokong pandangan tersebut. Hasil daripada perbincangan yang diutarakan membuktikan Abu Hurayrah r.a. adalah seangkatan dan setaraf dengan sahabat-sahabat Baginda Rasulullah s.a.w. yang lain dalam keotoritiannya meriwayatkan Hadith dan beliau tidak pernah melakukan perkara yang boleh menggugat keabsahan beliau sebagai perawi.