The Pilgrimage Factor in Islamic Revivalism: The West African Experience Since The Beginning of the Eleventh Century A.D. - Sey, M. (Jurnal Usuluddin, 1999)
Kertas ini cuba melihat sumbangan ibadat haji terhadap kebangkitan Islam di Afrika, khususnya di Afrika Barat dengan menganalisis kesan ibadat itu terhadap beberapa orang tokoh ulamak. Sampel yang dikaji ialah Tarshna al-Lamtuna, Yahya Ibn Ibrahim, Mansa Musa, Askia Muhammad Ture dan Shehu Uthman Dan Fodio. Perbincangan dimulakan dengan menyoroti falsafah haji dan rukun-rukunnya, kemudian melihat sejarah tokoh-tokoh berkenaan terutama sekali sumbangan mereka selepas menunaikan ibadat haji. Kertas ini merumuskan bahawa ibadat haji mempengaruhi bentuk kepimpinan tokoh-tokoh ulamak berkenaan kepada yang lebih dinamik dan inovatif.