MESEJ NASIONALISME DAN ISLAM DALAM SAJAK-SAJAK ZULKIFLI MUHAMMAD - Hj. Ismail, Zabidin (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Kajian ini khusus menilai pemikiran Zulkifli Muhammad yang diungkapkan melalui 13 kuntum sajak beliau yang termuat dalam buku bertajuk Pemikiran Bahasa dan Sastera Zulkifli Muhammad dari Perspektif Islam karya Talib Samat terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (2002). Tujuan kajian untuk memperlihatkan mesej utama yang terkandung di dalam sajak-sajak Zulkifli Muhammad. Walaupun jumlah sajak yang dihasilkan sedikit tetapi Zulkifli Muhammad berjaya meletakkan nasionalisme dan Islam sebagai mesej penting dalam sajak-sajaknya yang dianggap tema utama perjuangan kemerdekaan di negara ini. Kajian ini menggunakan kaedah semiotik dan intertekstualiti bagi meneliti mesej yang terkandung dalam sajaksajak Zulkifli Muhammad yang berkisar tentang nasionalisme dan Islam sejajar dengan persoalan yang berkaitan dengan kedaulatan negara, penjajahan, antikolonialisme, kemerdekaan serta pembentukan negara bangsa (nation state) merupakan topik kontemporari yang dibicarakan sepanjang masa. Kata kunci: Zulkifli Muhammad, puisi Islam, pejuang politik, pejuang kemerdekaan, nasionalisme.