ASPEK FIQH DALAM KITAB ULAMA' ALAM MELAYUAM/NHJ1T AL:QA/liB AL-MUJiB WA MUGHNI AL-RAGHIBIN Fl AL-TAQR/B OLEH AL-SYEIKH WAN ABDUL SAMAD BIN MOHAMMAD SALLEH (TUAN TABAL): SATU ANALISIS AWAL: THE ASPECT OF F/QH IN KITAB ULAMA' ALAM MELAYU MINHAT AL-QARIB AL-MUJIB WA MUGHNI AL-RAGHIBIN Ff AL-TAQRIB'S BY AL-SYEIKH WAN ABDUL SAMAD BIN MOHAMMAD SALLEH (TUAN TABAL): A PRELIMINARY ANALYSIS - Mohd Nor, Mohd Rosian (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2009)
Tuan Tabal merupakan tokoh Ulama' yang tidak asing di kalangan masyarakat Islam Nusantara. Beliau telah banyak memberikan sumbangan di dalam bidang pengajian Islam dengan menghasilkan beberapa kitab yang menjadi bahan pengajian sama ada di surau, masjid ataupun di pondok-pondok pengajian agama. Walaupun kitab ini sudah bertapak lama di Nusantara, sebahagian masyarakat masih belum mengetahui sumbangannya terutama di dalam bidang fiqh, termasuk tema-tema penulisan yang mengkaji perkara-perkara yang melibatkan pembinaan diri dan jiwa Muslim. Oleh itu, kertas ini akan meneliti secara khusus sumbangan Tuan Tabal dalam bidang fiqh berdasarkan kitab karangan beliau iaitu kitab Minhat al-Qarib al-Mujib wt: Mughnz al-Raghibtn fl al-Taqrib. Tuan Tabal is one of the famous Muslim Scholars among the Muslims of the Malay World He has profoundly contributed in the field of Islamic education and studies by producing a number of kitabs (books) use in the informal studies in surau (praying hall but not for jum'ah prayer), the mosques or pondoks (informal type of schools). Even though his kitabs have been written a long time ago, some of the people still do not know his contribution especially in areas such as Fiqh, including themes related to human development and Muslim spirituality. This paper, therefore, will attempt to examine the contribution of Tuan Tabal historically in the area of Fiqh according to one of his books Minhat al-Qarib al-Mujtb % Mughni al-R.aghibtn fl al-Taqrib.