THE LEVEL OF KNOWLEDGE AND READINESS OF TEACHERS TOWARDS THE APPLICATION OF MIND MAPS IN MALAY LANGUAGE LEARNING AND FACILITATING: TAHAP PENGETAHUAN DAN KESEDIAAN GURU TERHADAP PENGAPLIKASIAN PETA PEMIKIRAN DALAM PEMBELAJARAN DAN PEMUDAHCARAAN (PDPC) BAHASA MELAYU - Nanthini Kajentheran, (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2023)
ABSTRACT The application of i-Think map is crucial in building and generating students' critical thinking. However, the student's success in learning depends not only on their cognitive intelligence level. Regarding this, teachers must play an essential role in creating effective teaching and facilitating environments. This environment can be enhanced by providing more effective approaches, methods, and techniques. This study aims to identify teachers' level of knowledge and readiness towards applying i-Think maps in teaching and facilitating Malay language subjects. This study was conducted on eight primary schools in the Lower Perak district. The research sample involved is a group of 24 teachers who teach Malay subjects. For this purpose, this study will use a questionnaire to collect research data. The questionnaire in this study was divided into parts: Part A, B and C. Data was collected and analysed using descriptive statistics using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software version 28.0. The results of the study found that the level of teachers' knowledge about the application of thought maps in Malay Language teaching and facilitating is moderate (µ= 3.42), and the level of teacher readiness towards the application of thought maps in Malay Language teaching and facilitating is also average (µ=3.40). The information from this study can also be a source of reference for teachers to diversify the mind-map technique across the curriculum and skills. This study aims to improve teachers' knowledge about applying i-Think maps in learning and facilitating the Malay language classroom—a suggestion for future research to involve a sample of school teachers in rural areas. Keywords: i-Think map; application; learning and facilitating; cognitive; approach ABSTRAK Pengaplikasian peta pemikiran atau i-Think adalah sangat penting untuk membina dan menjana pemikiran kritikal murid. Namun, keberhasilan murid dalam pelajaran tidak hanya bergantung kepada tahap kecerdasan kognitif murid itu sendiri. Dalam hal ini, guru perlu memainkan peranan penting dalam mewujudkan PdPc yang berkesan. Guru harus mengubah pemikiran dan amalan pendekatan PdPc dengan mengaplikasikan pendekatan, kaedah dan teknik PdPc yang lebih efektif. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan dan kesediaan guru terhadap pengaplikasian peta pemikiran dalam PdPc Bahasa Melayu. Kajian ini dijalankan terhadap lapan buah sekolah rendah di daerah Hilir Perak. Sampel kajian yang terlibat ialah seramai 24 orang guru yang mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu. Bagi tujuan ini, kajian ini akan menggunakan soal selidik untuk mengumpulkan data kajian. Soal selidik dalam kajian ini akan dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu Bahagian A, B dan C. Data dikumpulkan dan dianalisis menggunakan statistik deskriptif menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 28.0. Hasil kajian mendapati tahap pengetahuan guru terhadap pengaplikasian peta pemikiran dalam PdPc Bahasa Melayu adalah sederhana (µ= 3.42) dan tahap kesediaan guru terhadap pengaplikasian peta pemikiran dalam PdPc Bahasa Melayu juga adalah sederhana (µ=3.40). Maklumat kajian ini juga dapat menjadi sumber rujukan kepada warga guru untuk mempelbagaikan teknik peta pemikiran merentas kurikulum dan kemahiran. Implikasi kajian ini berupaya meningkatkan tahap pengetahuan guru terhadap pengaplikasian peta pemikiran dalam PdPc. Kajian lanjutan dicadangkan supaya melibatkan sampel yang terdiri daripada guru-guru di sekolah luar bandar dan sekolah pedalaman. Kata Kunci: Peta Pemikiran; pengaplikasian; Pembelajaran dan Pemudahcaraan (PdPc); kognitif; pendekatan