NOVEL-NOVEL FAISAL TEHRANI DARI PERSPEKTIF TEKSDEALIMSE: FAISAL TEHRANI’S NOVELS FROM TEKSDEALIMSE PERSPECTIVE - Tengku Mohd. Ali, Tengku Intan Marlina; Mamat@Mustaffa, Madiawati; Mamat@Mustaffa, Madiawati; Hasan, Fauzi (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Kajian ini menganalisis tiga buah novel karya Faisal Tehrani, seorang penulis muda yang proaktif dan prolifik dalam berkarya. Penulis ini lebih dikenali sebagai penulis novel remaja yang banyak memperkata pentingnya berpegang pada ajaran agama khasnya kepada generasi muda. Novel-novel 1515 (2003), Tunggu Teduh Dulu (2008) dan Bahlut (2010) didapati sarat dengan idea dan pemikiran dan banyak menyentuh sejarah, sosiobudaya dan keagamaan untuk semua peringkat insan supaya menjadi pedoman, pegangan dan panduan dalam kehidupan. Kajian terhadap tiga novel ini dianalisis menggunakan Teori Teksdealisme yang digagaskan oleh Mana Sikana atau nama sebenarnya Abdul Rahman Napiah. Falsafah teori ini menetapkan asas bahawa setiap pengarang itu mempunyai hasrat meletakkan teksnya untuk mencapai tahap keunggulan. Untuk mencapai tahap sebuah teks yang unggul, pengarang diasak agar mempunyai keberanian dan kebijaksanaan. Teori ini mengemukakan empat prinsip dalam menganalisis karya, iaitu kehadiran, perlanggaran, pengukuhan dan sifat kepengarangan novelis atau individualisme. Bagi mengupas persoalan-persoalan tersebut, kaedah penelitian yang digunakan ialah teknik bacaan rapi dan seterusnya menganalisis isi (content analysis) novel tersebut dengan menggunakan semua prinsip Teori Teksdealisme. Hasil analisis ini dapat dilihat sama ada novel-novel kajian mencapai tahap keunggulan atau sebaliknya. Hasil analisis memperlihatkan pengukuhan kedudukan Faisal Tehrani sebagai penulis novel yang berwibawa dalam dunia kesusasteraan di tanah air. Kata Kunci: Faizal Tehrani, Teori Teksdealisme, novel, kehadiran, perlanggaran, pengukuhan, individualisme.