FUNGSI KOMUNIKASI DAN ESTETIKA DALAM PERSEMBAHAN TEATER TRADISIONAL WAYANG KULIT - Haji Bujang, Rahmah (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2007)
Teater tradisional Malaysia sudahpun dikaji oleh ramai para sarjana, baik dalam konteks bentuk dan struktur, ataupun peranan dan keberkesanannya dalam masyarakat. Melalui kajian, bentuk-bentuk persembahan seperti bangsawan, boria, mak yong, randai, dan wayang kulit dibuktikan sebagai teater tradisional yang persembahannya suatu masa dahulu merupakan tradisi lisan yang bersifat turun-temurun dan milik sesuatu kelompok masyarakat