PENGUASAAN ASAS MEMBACA BAHASA MELAYU MELALUI PROGRAM LINUS DI UTARA SEMENANJUNG MALAYSIA: BASIC MASTERY OF READING MALAY THROUGH THE LINUS PROGRAM IN NORTHERN AREA OF PENINSULAR MALAYSIA - Binti Azizan, Nur Shakirah; Bin Hussin, Muhammad Saiful Haq (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Fenomena murid tidak boleh menguasai kemahiran membaca masih menjadi isu dan perbualan masyarakat. Kajian ini dilakukan untuk mengetahui tahap penguasaan membaca murid-murid Tahun 1 di sebuah sekolah di Utara Semenanjung Malaysia melalui Program LINUS. Seramai 103 subjek kajian telah menjadi sampel dalam kajian ini. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis tahap pencapaian membaca murid-murid dalam Saringan 1 dan Saringan 2 Literasi. Kajian yang dilakukan berbentuk kajian eksperimen dan dihuraikan secara kuantitatif dan kualitatif. Hasil dapatan kajian menunjukkan tahap penguasaan membaca murid-murid linus meningkat dalam Saringan 2 dibandingkan dengan Saringan 1 dan tahap pemahaman bacaan murid-murid linus berada dalam kategori baik. Hal ini terbukti apabila berlakunya peningkatan bilangan murid yang berada dalam kategori Arus Perdana semasa Saringan 2, iaitu seramai 30 orang subjek kajian. Kenaikan ini mewakili sebanyak 56.6 peratus dan menjadikan murid yang berada dalam kategori ini seramai 83 orang dibandingkan dengan 53 orang semasa Saringan 1. Bilangan subjek kajian dalam kategori Linus pula menurun sebanyak 53.7 peratus, manakala bagi kategori Linus Tegar pula menurun sebanyak 88.9 peratus. Hanya tinggal seorang sahaja subjek kajian yang tidak dapat menguasai Konstruk 2 semasa Saringan 2 berlangsung dan menyebabkan murid berada dalam kategori Linus Tegar. Pengkaji turut mengemukakan beberapa masalah yang dihadapi oleh murid semasa menjalani setiap konstruk yang diuji. Penguasaan membaca dan memahami penting dalam memastikan muridmurid dapat menguasai sesuatu kemahiran lain semasa proses pembelajaran sepanjang hidup mereka. Kata Kunci: LINUS, Literasi, penguasaan membaca, pemahaman membaca, bahasa Melayu.