KEINGINAN RASA CINTA, KEHORMATAN DAN KEMASYHURAN DALAM PUISI TERPILIH DHARMAWIJAYA: DESIRE FOR LOVE, RESPECT AND FAME IN THE SELECTED POETRY OF DHARMAWIJAYA - Baharudin, Mohd Fadzil; Tengku Mohd Ali, Tengku Intan Marlina (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Kajian ini menghuraikan perasaan semula jadi, pengalaman, keinginan dan tingkah laku penyair sehingga terhasilnya puisi. Permasalahan dalam kajian berkait dengan insan, masyarakat dan alam. Puisi-puisi yang dihasilkan oleh penyair Dharmawijaya dianalisis bagi menilai sejauh mana wujud dan tergambarnya keinginan-keinginan penyair terhadap rasa cinta, kehormatan dan kemasyhuran. Keinginan-keinginan yang wujud dalam diri penyair mempengaruhi pemikiran dan kreativitinya yang diperlihatkan melalui aspek insan, masyarakat dan alam. Penggunaan konsep-konsep tertentu daripada Teori Psikoanalisis Freud yang bersesuaian dengan analisis seperti mekanisme helah bela diri membantu penyair menyampaikan keinginan yang wujud dalam dirinya berdasarkan pengalaman yang pernah dialami. Kajian terhadap puisi-puisi Dharmawijaya membuktikan bahawa pengalaman yang pernah dilalui oleh penyair mempengaruhi keinginan terhadap rasa cinta, kehormatan dan kemasyhuran. Keadaan tertekan yang dialami oleh penyair disampaikan dalam bentuk puisi. Melalui kajian ini, mekanisme helah bela diri represi, sublimasi dan pindah gantian didapati berperanan bagi menyatakan keinginan dalam diri dengan penuh penghayatan. Kesan keadaan bawah sedar dan tekanan yang dialami oleh penyair Dharmawijaya menyebabkan wujudnya idea dan pemikiran yang menampakkan rupa bentuk dan gaya kepenyairan dalam puisi-puisi yang dihasilkan. Kesimpulannya, penyair didapati menyalurkan keinginan dalam dirinya yang berkaitan dengan rasa cinta, kehormatan dan kemasyhuran dengan menggunakan mekanisme helah bela diri berdasarkan pengalaman sebenar yang pernah dilalui dan memenuhi norma masyarakat. Kata Kunci: Psikoanalisis Freud, keinginan rasa cinta, keinginan kehormatan, keinginan kemasyuran, Dharmawijaya.