CABARAN YANG DIHADAPI PENDIDIKAN SENI VISUAL DENGAN KEMUNCULAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (ICT) DI MALAYSIA: CHALLENGES FACED BY VISUAL ART EDUCATION WITH THE EXISTENCE OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY (ICT) IN MALAYSIA - Ramli, Sharulnizam; Syed Abu Bakar, Syed Alwi; Musa Khan, Sabzali (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2017)
Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan Pendidikan Seni Visual (PSV) merupakan dua perkara yang sangat berbeza. Namun begitu ia merupakan satu gabungan yang sangat unik. Gabungan antara duanya merupakan sesuatu perkara yang sangat mencabar. PSV pada abad ini amat mencabar kerana bidang ini mempunyai tanggungjawab besar bagi melahirkan bukan sahaja pelajar yang kreatif malah dapat memproduksi penghayat dan seniman visual sebagai katalis bagi perkembangan Industri Kreatif di Malaysia. Kewujudan ICT dan perisian melukis tidak seharusnya menggugat nilai estetika seni tradisional sebaliknya harus diterima sejajar dengan perkembangan teknologi terkini. PSV seharusnya bergerak seiringan dengan ICT agar industri kreatif tidak ketinggalan. Kata kunci: Pendidikan Seni Visual, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), industri kreatif. Information and Communication Technology (ICT) and Visual Art Education are two different things. However, this is a unique and challenging combination. This century, Visual Art Education was very challenging because it carried a huge responsibility to produce not only a group of creative students but also to produce knowledgable art appreciators and visual artists as a catalyst for expanding the creative industries in Malaysia. Existence of ICT and drawing softwares must not criticize aesthetics value of traditional art, instead it need to be accepted along with latest technology development. Visual Art Education and Information and Communication Technology must work together so that creative industries will not left behind. Keywords: Visual Art Education, Information and Communication Technology (ICT, creative industry.