PEMIKIRAN NUR AL-DIN AL-RANIRI DALAM HUKUM ZAKAT: ANALISIS KITAB AL-SIRAT AL-MUSTAQIM - Rosele, Muhammad Ikhlas; Ramli, Mohd Anuar (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Nur al-Din al-Raniri merupakan tokoh awal dalam bidang fiqh di Alam Melayu. Beliau menjadi perintis kepada penyambungan legasi mazhab Syafi’i dalam masyarakat Melayu di Nusantara. Antara karya beliau dalam bidang fiqh yang masyhur adalah al-Sirat al-Mustaqim, iaitu karya ringkas yang membincangkan tentang hukum Islam dalam bidang yang terhad iaitu taharah, solat, zakat, puasa, haji, perburuan dan penyembelihan, serta bab makanan. Justeru, artikel ini akan membincangkan tentang pemikiran Nur al-Din al-Raniri khususnya dalam aspek zakat sahaja. Hasil kajian mendapati, beliau membincangkan aspek zakat dengan diterapkan beberapa nilai tempatan dalam perbahasan. Misalnya kadar timbangan zakat emas dengan timbangan Aceh, bentuk ukuran awsuq dengan kadar Aceh, jenis zakat pertanian dengan tanaman tempatan dan jenis zakat haiwan ternakan yang merujuk kepada haiwan tempatan di Alam Melayu. Kata kunci: zakat, Nur al-Din al-Raniri, Alam Melayu, fiqh, al-Sirat al-Mustaqim