HUBUNGAN ANTARA PERAPATAN KEIBUBAPAAN DENGAN STATUS IDENTITI REMAJA MELAYU - Ismuni, Jamal; Jaafar, Jas Laile Suzana; Fei, Yoo (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti apakah jenis perapatan keibubapaan dan identiti status remaja Melayu dan hubungan antara perapatan keibubapaan dengan status identiti. Seramai 200 remaja (100 lelaki, 100 perempuan, 13-19 tahun) pelajar sekolah menengah telah menjawab Parental Attachment Questionnaire (PAQ, Kenny, 1987) dan The Extended Objective Measure of Ego-Identity Status (EOM-EIS II; Bennion & Adams, 1986). Keputusan kajian mendapati majoriti remaja Melayu tinggi dalam identiti achievement dikuti dengan identiti moratorium. Hasil kajian juga mendapati remaja Melayu paling banyak mempersepsikan ibu bapa mereka sebagai memiliki perapatan jenis afektif (AQR). Terdapat hubungan positif antara perapatan keibubapaan dengan status identiti. Kata kunci: status identiti, perapatan keibubapaan, remaja Melayu.