Takhrij dan Analisis Hadith-Hadith Kitab Jual Beli daripada Kitab Bulughul Maram Karya al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani - Abd Rahman, Mohd Muhiden; Mohamed Adnan, Mohamad Azrien; Haji Ali, Mohd Bakhit (Al-Basirah Journal, 2020)
Artikel ini bertujuan untuk mengenalpasti sumber ambilan hadith-hadith ‘Kitab Jual Beli’ daripada Kitab Bulughul Maram min `Adillat al-Ahkam’ karya al-Hafiz ibn Hajar (m.852H) serta statusnya. Hadith-hadith tersebut akan dianalisis daripada aspek metode penulisan serta tanasub atau kesesuaiannya dalam bab-bab jual beli. Bagi mengenalpasti sumber dan status hadith, metode takhrij hadith berdasarkan tema akan digunakan. Manakala metode tahlili akan digunakan bagi menganalisis hadith dari segi kesesuaian tema-tema yang telah dibentuk. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa 70% daripada hadith yang ditakhrij adalah sahih dan bersumberkan kitab-kitab hadith yang berautoriti dan muktabar. Sembilan puluh lima peratus daripada hadith yang dipilih adalah relevan dan sesuai dengan bab jual beli.