Doktrin Timur Tengah Baharu: The New Middle East Doctrine - Abdul Hamid, Muhammad Afifi; Abdul Rahman, Mohamad Zaidi; Raja Sulong, Raja Hisyamudin (Al-Basirah Journal, 2022)
Kajian ini membincangkan dokrin Timur Tengah baharu yang diperkenalkan oleh Amerika Syarikat dalam usaha menjadikan Timur Tengah sebagai rantau yang aman dan stabil berdasarkan demokrasi. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dan kajian perpustakaan dengan menganalisis pelbagai sumber primer dan sumber sekunder. Dapatan kajian mendapati bahawa doktrin Timur Tengah baharu sebagai tindak balas Amerika Syarikat terhadap serangan pengeboman 11 September 2001. Peristiwa pengeboman 11 September 2001 menjadi titik mula bagi Amerika Syarikat dalam mengembangkan doktrin tersebut di Timur Tengah sehingga membawa kepada operasi ketenteraan di Iraq. Doktrin ini juga bertujuan untuk mempromosikan pemerintahan demokrasi bagi menggantikan para pemerintah Timur Tengah yang mengamalkan pemerintahan secara authoritarian. Kajian ini juga mengesahkan penglibatan Amerika Syarikat melalui National Endowment for Democracy (NED) dalam mencorakkan gerakkan dan usaha menjadikan Timur Tengah sebagai rantau demokrasi melalui doktrin Timur Tengah baharu.