Inai Menurut Perspektif Hadis dan Sains - Md Ariffin, Mohd Farhan; Othman, Muhammad Remy; Ahmad, Khadher; Mohd Yusoff, Mohd Yakub @ Zulkifli (Al-Basirah Journal, 2020)
Inai merupakan sejenis tumbuhan yang cukup dikenal dalam kalangan masyarakat Melayu. Ia lazim digunakan sebagai agen pewarna dan penaik seri pengantin dalam acara perkahwinan tradisional. Walau bagaimanapun, fungsi dan potensi inai adalah jauh lebih signifikan. Bertitik tolak daripada itu, artikel ini bertujuan untuk menonjolkan perspektif inai dan manfaatnya dalam khazanah ilmu Islam. Analisis dilakukan dengan merujuk khusus kepada kitab-kitab hadis dan kajian saintifik mengenai inai. Hasilnya boleh dimanfaatkan untuk melebarkan peranan inai dalam masyarakat dan meneroka pasaran komersial yang lebih global untuk inai.