Metode Penurunan al-Quran dan Aspek Pemeliharaannya - Abd Ghani, Abd Rahman (Al-Basirah Journal, 2016)
Al-Quran merupakan kalam Allah s.w.t. yang penuh dengan kemukjizatan. Justeru itu ia tetap terpelihara di sisi Allah s.w.t. sehingga ke hari kiamat. Kajian ini akan membincangkan tiga metode penurunan yang terjadi terhadap kitab suci tersebut sehingga menjadikan ia terus terpelihara sehingga ke hari kiamat dan semua metode yang akan dibincangkan telah memberikan berbagai-bagai kemaslahatan terhadap umat nabi Muhammad s.a.w. yang mana al-Quran itu diturunkan kepada mereka. Artikal ini akan menghuraikan secara terperinci mengenai metode-metode berkenaan serta kaitannya dengan aspek pemeliharaan, di samping penjelasan mengenai hikmah-hikmah di sebalik penurunannya dengan berpandukan metode-metode tersebut. Dapatan kajian akan mampu memberikan kefahaman yang lebih mendalam terhadap masyarakat mengenai sejarah permulaan penurunan al-Quran dan seterusnya dapat mengetahui beberapa hikmah yang tersembunyi di sebalik penurunannya dengan berbagai-bagai metode.